Nie masz uprawnień do wyświetlenia tego obiektu. Aby poprosić o dostęp do niego, wypełnij poniższe pola.
Lipkowska, Anna
2023
Praca doktorska
Cynk jest biopierwiastkiem, który wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i gastroprotekcyjne. Zarówno naturalne pochodne ksantonowe, jak też ich syntetyczne analogi wykazują działanie przeciwzapalne. Celem niniejszej pracy była ocena aktywności przeciwzapalnej cynkowych pochodnych kwasów ksantonylooksyalkanowych. Oceniano wpływ badanych związków na hamowanie obrzęku i reakcji nocyceptywnej u zwierząt. Ponadto określano wpływ badanych związków na aktywność antyoksydacyjną, poziom białek i genów prozapalnych w modelach komórkowych. W przeprowadzonym na szczurach eksperymencie wykazano aktywność przeciwzapalną badanych związków. Jednocześnie me wykazano gastrotoksyczności, w przeciwieństwie do szeroko stosowanych leków z grupy NLPZ. Badanie aktywności przeciwbólowej w modelu formalinowym me potwierdziło jednoznacznie aktywności przeciwzapalnej cynkowych pochodnych. Eksperymenty przeprowadzone na liniach komórkowych potwierdziły aktywność przeciwzapalną badanych związków. Ponadto uzyskane wyniki jednoznacznie wskazują na wysoki potencjał antyoksydacyjny cynkowych pochodnych kwasów ksantonylooksyalkanowych. Szeroki zakres prac prowadzonych w celu znalezienia nowych leków przeciwzapalnych, które me wywołują działań niepożądanych, pozwala przypuszczać, że cynkowe pochodne kwasów ksantonylooksyalkanowych powim1y być obiektem dalszych badaf1 farmakologicznych.
Kraków
2 - studia doktoranckie
farmacja
Rada Dyscypliny Nauki farmaceutyczne
Librowski, Tadeusz
oai:dl.cm-uj.krakow.pl:5102
ZB-139417
pol
tylko w bibliotece
10 gru 2024
29 kwi 2024
6
0
http://www.dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/5103
RDF
OAI-PMH
Jarosz, Magdalena
Grzywacz-Kisielewska, Agata
Rapacz, Anna
Sołtys, Agnieszka Beata
Ślusarczyk, Marietta Teresa
Jafernik, Karolina Anna
Ellnain, Marek
Styl cytowania: chicago-author-date iso690-author-date chicago-author-date
Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji Rozumiem