@misc{Wiśniewska_Anna_Mechanizmy_2012, author={Wiśniewska, Anna}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2012}, school={Uniwersytet Jagielloński. Collegium Medicum. Wydział Lekarski.}, language={pol}, abstract={Agmatyna, powstająca w organizmie z L-argininy, jest związkiem o różnorodnym spektrum aktywności biologicznej. Unikatowe połączenie działania przeciwzapalnego, hamującego proliferację komórek mięśni gładkich, ochronnego wobec mitochondriów i modulującego metabolizm kwasów tłuszczowych czyni z niej substancję o potencjalnym działaniu przeciwmiażdżycowym. Celem pracy było zbadanie wpływu egzogennej agmatyny na rozwój zmian miażdżycowych u myszy apoE-knockout oraz określenie najbardziej prawdopodobnego przeciwmiażdżycowego mechanizmu tej działania.Do eksperymentów użyto samców myszy apoE-knockout w wieku 8 tygodni. Badane były następujące grupy zwierząt: grupa kontrolna (standardowa pasza laboratoryjna, n=10) i grupa badana (agmatyna zmieszana „na zimno” z paszą, w dawce 20 mg/kg m.c/dobę przez 4 miesiące, n=8). Zarówno w ocenie metodą en face, jak i metodą cross section agmatyna spowodowała około 40% zmniejszenie zmian miażdżycowych w aorcie myszy apoE-knockout. Barwienie immunohistochemiczne wykazało, że agmatyna może wpływać na stabilność blaszki miażdżycowej przez zmniejszenie w niej ilości makrofagów. Co więcej, związek ten okazał się silnie zwiększać poziom HDL w osoczu. Badania z użyciem techniki Real-Time PCR wykazały modulujący wpływ agmatyny na utlenianie kwasów tłuszczowych i biosyntezę cholesterolu w wątrobie. Metody proteomiki różnicowej wykazały szerokie, mitochondrialne działanie tego związku.Być może w przyszłości związki o podobnym mechanizmie działania stanowić będą nową grupę leków stosowanych w prewencji/leczeniu miażdżycy i chorób niedokrwiennych serca.}, title={Mechanizmy przeciwmiażdżycowego działania agmatyny - badania na modelu eksperymentalnym miażdżycy}, type={Praca doktorska}, keywords={miażdżyca, agmatyna, myszy apoE-knockout, mitochondria, metabolizm lipidów}, }