@misc{Brzychczy-Włoch_Monika_Badania_2005, author={Brzychczy-Włoch, Monika}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2005}, school={Wydział Lekarski}, language={pol}, abstract={Rodzaj Bifidobacterium należy do beztlenowych, nieprzetrwalnikujących laseczek Gram-dodatnich. Z pośród 36 poznanych gatunków, 13 wchodzi w skład naturalnej mikroflory organizmu człowieka, kolonizując głównie przewód pokarmowy, jamę ustną i narząd rodny, a także pojawia się w mleku matki i kale niemowląt w kilka dni po porodzie. Z uwagi na korzystny wpływ tych bakterii na czynności przewodu pokarmowego oraz przemiany ogólnoustrojowe, m.in.: synteza krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i witamin, uczestnictwo w procesach trawienia i wchłaniania, ochrona przed patogenami i ich toksynami, pobudzanie układu immunologicznego oraz działanie antykancerogenne, obecnie wybrane szczepy Bifidobacterium wykorzystuje się jako tzw. probiotyki. Przedmiotem przedstawionej pracy było utworzenie dużej kolekcji szczepów z rodzaju Bifidobacterium pochodzenia ludzkiego, a następnie, przebadanie ich pod kontem: przynależności gatunkowej, właściwości antagonistycznych, właściwości powierzchniowych, zdolności do przylegania do linii komórkowych Caco-2 i HT-29 oraz oporności na sole kwasów żółciowych i wybrane antybiotyki. Wykazano, że w skład naturalnej mikroflory organizmu człowieka wchodzą różne gatunki bakterii należące do rodzaju Bifidobacterium, ale tylko nieliczne z pośród przebadanych szczepów posiadały wyraźnie zaznaczające się cechy szczepów probiotycznych, których wartość powinna zost}, abstract={ać zweryfikowana we właściwie zaplanowanych badaniach klinicznych.}, title={Badania nad właściwościami warunkującymi udział bakterii z rodzaju Bifidobacterium we florze ludzkiego przewodu pokarmowego}, type={Praca doktorska}, keywords={Bifidobacterium, noworodki, probiotyki}, }